District-9

2009.10.13. 20:24

 Azzal kezdeném, hogy nekem ez most nagyon sokáig a kedvenc filmem lesz és meg fogom venni DVD-n, le fogom tölteni, mindenkinek kölcsönadom és bármikor hajlandó vagyok újra megnézni, moziban!

Végre egy film, amibe eszem ágában sincs belekötni. Annak ellenére, hogy elég későn néztem meg és igencsak kezdtem elálmosodni, mire elkezdődött, mégis az első képkockától az utolsóig, akkora szemekkel néztem végig, mintha most látnék életemben először meztelen nőt.

A történet lényege, hogy egy ufókkal teli űrhalyó, kivételesen nem New York vagy Los Angeles fölött jelenik meg, hanem Afrikában, konkrétan Johannesburg felett. Mivel meghibásodott ezért szegények nem tudnak hazatérni, ígyhát kénytelenek  letelepedni  az űrhalyó alá (-ami mellesleg, akkora, mint egy városrész és nagyon komolyan meg van csinálva, mindenképp érdemes moziban megnézni-). 20 évig itt kempingeznek szerencsétlenek egy nyomornegyedben, de szószerint gettóban, mire az embereknek elegük lesz belőlük és úgy döntenek kitelepítik őket.

Ezen a ponton kapcsolódunk be a történetbe egy Discovery Channel hangulatú kis intro után. A film eleje még dokumentum filmesre van véve és elég zavaró is néha a kézikamera rángatása, de később már normális beállításokat láthatunk. Nagyon jól megcsinálták, hogy eleinte mindig csak homályosan, messziről vagy csak pillanatokra láthatjuk az alieneket, aztán szép lassan egyre jobban kivehetjük, hogy néznek ki valójában. 

Iszonyatosan jók lettek, végre nem egy tipikus hollywood-i balfasz ufo, hanem egy tök reális lény lett kitalálva. A gettóban csak gúnyosan "rákoknak" hívják őket és tényleg arra hasonlítanak leginkább, vagy talán inkább rovar-szerűek, mintha tényleg az evolúció egy alternatív vonalán fejlődtek volna ki.

A történet poénjait nem szeretném lelőni, úgyhogy röviden csak annyit írok, hogy miután képbe kerülünk, elkezdődik az akció. De nem is akármilyen! Rég láttam már ennyire jó jeleneteket. Nem mellékesen, ez nem egy gyerekeknek való film, szarrá cenzúrázva, hanem egy igazi 18+os akció-sci-fi-horror, fűszerezve egy kis katasztrófa film hangulattal, enyhén dokumentum filmesre véve. Nem egy hétköznapi alkotás. Lehet sokaknak emiatt nem fog tetszeni, de mindenféleképpen érdemes megnézni, ha más nem a látvány miatt.

Szót ejtenék még arról, hogy a film nem több száz millió dollárból készült, hanem egy viszonylag sokkal kisebb költségvetéssel, ami kifejezetten jól áll neki. Sőt! Ilyen filmeket kellene készíteni, nem a halálra unt kliséket ismételgetni folyamatosan és minden létező ezer éves filmet, regényt, képregényt stb. re-makelni, újraforgatni, feldolgozni, stb... 

Eddig nem említettem, de a főszereplő tényleg nem egy Schwarzenegger...tipikus kisember, béna irodai dolgozó, hülye bajusszal és lenyalt séróval. Sokan mondták, hogy emiatt nem tetszett nekik a film, de szerintem ettől csak reálisabb lesz, ami szerintem mindenképp pozitívumnak számít egy sci-fi esetében. Egyébként is csak az elején loserkedik, később kénytelen actio herová válni és egyáltalán nem lesz zavaró, hogy alapban kicsit szerencsétlen volt szegény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 órás a film, de egy másodpercre sem vált unalmassá, sőt még nyugis rész sem nagyon volt benne, folyamatosan történnek az események és egyre csak izgalmasabbá válik egy olyan végső akcióval, hogy komolyan majdnem összeszartam magam...

Nem akarom tovább dícsérni, mindenki nézze meg, ha van rá lehetősége!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eatshotndie.blog.hu/api/trackback/id/tr631448256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása